Czech Dutch English German Spanish Ukrainian Vietnamese

Na strakonickém oddělení šestinedělí mají maminky nový pestrý jídelníček a celodenní možnost svačinek

Ve strakonické porodnici přivede ročně na svět své dítě okolo 700 maminek. Gynekologicko-porodnické oddělení neustále pracuje na vylepšování služeb a terapií, které maminkám poskytuje, aby pro ně byl porod a následný pobyt v porodnici co nejpříjemnější. K důležitým aspektům dobrého zotavení po porodu, ale i podpory kojení, patří strava novopečených maminek.

Maminky na oddělení šestinedělí dostávají běžně jídlo třikrát denně. Nově je pro ně v jídelně připravený občerstvovací pult, kde si mohou kdykoli během dne i noci navíc dopřát cereálie, müsli, ovoce, mléko a mléčné výrobky – kefír, jogurty a jogurtová mléka, máslo, sýry, ale třeba také nutelu, med nebo marmeládu. „Pro maminku po porodu je důležité, aby měla hlavně výživnou, pestrou, čerstvou stravu. Také prospívá, když zvýší příjem mléčných výrobků,“ vysvětluje staniční porodní asistentka šestinedělí Hana Hanzlíková. Možnost průběžných svačinek je na oddělení úplně nová. Sestřičky mají v plánu nabídku obohatit také třeba o sladký moučník. Průběžně budou vyhodnocovat, co maminkám nejvíc chutná a podle toho nabídku upravovat. 

Možnost doplnit hlavní jídlo o svačinky celodenně připravené v jídelně v lednici maminky vítají. Potvrdila to i novopečená maminka, která už se balila na cestu domů. „Mám ráda müsli i jogurty a kefír, takže jsem si s chutí dala. Určitě je dobré, že ta možnost je. Ať už na doplnění energie po porodu a mléčné výrobky jsou asi dobré i na podporu kojení.“

Ke změně došlo i u hlavních jídel, podávaných na oddělení. Pro zajištění pestré stravy, kterou si maminky s chutí dopřejí, oddělení dlouhodobě sledovalo, jaké jídlo ženy po porodu preferují. Jasně se ukázalo, že maminky nestojí o typickou hutnou českou stravu, jako jsou knedlíky s omáčkou. Nutriční terapeutky proto sestavily ve spolupráci s kuchyní úplně nový jídelníček. Maminky si již pochutnávaly na dušeném plátku se zeleninou, měly lososa a řadu dalších odlehčených jídel. Hlavně přílohy jsou hodně obohacené o zeleninu.
 

Út, 07.06.2022 - 07:53 Bc. David Hocke