Projekt Jižní Čechy léčí: konzumace vybraných potravin posiluje imunitní systém člověka, když je tělo oslabeno

Jižní Čechy léčí. Konkrétně díky potravinám, které se v tomto regionu produkují. Vyplývá to ze stejnojmenného projektu, na kterém spolupracuje Jihočeský kraj s českobudějovickou nemocnicí a Jihočeskou centrálou cestovního ruchu.

Konzumace vybraných jogurtů, fermentovaných tepelně neopracovaných masných výrobků - salámy uherského typu, či umírněného množství piva totiž posiluje lidské tělo a zlepšuje obranyschopnost organismu. A to zejména na jaře, ale i v dobách, kdy přirozená obranyschopnost organismu klesá. Tedy například i v současné době koronavirové pandemie. Funguje to u dětí i dospělých a zároveň to také pomáhá odbourávat stres. Potvrdil to vedoucí Pracoviště klinické farmakologie českobudějovické nemocnice Petr Petr.

Je to takové privilegium pro nás, co žijeme na jihu Čech a samozřejmě i pro naše návštěvníky, že některé potraviny vyráběné v našem kraji skutečně mají zdraví prospěšné účinky. Je to dáno tzv. kvasnou fermentační technologií, využívanou při jejich výrobě. Během ní se laktobacily, tedy bacily působící blahodárně na lidský organismus, případně kvasinky u piva, podílejí na přeměně potravin nejen po chuťové, ale i zdravotní stránce,“ vysvětlil Petr.
Vedoucí Pracoviště klinické farmakologie pak vyjmenoval příklady regionálních produktů, které lidskému tělu v tomto smyslu prospívají. „Jedná se například o jogurty z jindřichohradecké AGRO-LY, salám uherského typu z Kosteleckých uzenin či ležák Dudák ze strakonického pivovaru,“ upřesnil Petr.

Pro představu vedoucí Pracoviště klinické farmakologie uvedl, že například v jednom gramu jogurtu z Jindřichova Hradce jsou řádově desítky milionů těchto příznivých laktobacilů. „Dle našich zkušeností z průzkumů, které už provádíme přes 10 let, se nám potvrzuje, že díky tomu například ve školách klesá počet nemocných žáků. A to, když se zvýší spotřeba jogurtů odhadem na dvojnásobek republikového průměru. Při podávání průměrně 50 gramů salámu uherského typu, nebo přibližně 300 až 500 mililitrů nepasterovaného piva denně se u vysokoškolských studentů zlepšují ukazatele buněčné obranyschopnosti. Konzumace takovýchto dávek potravin se dá jednoduše zařídit. Platí ovšem, a to zejména pro pivo, uměřeně, a všeho s mírou,“ nastínil Petr. A doplňuje: „Máme zde na jihu Čech skutečně z čeho vybírat. Společnosti, se kterými spolupracujeme, vyprodukují ročně 8,5 milionu jogurtů, řádově miliony salámů uherského typu a přibližně 60 tisíc hektolitrů nepasterovaného piva.“

Projekt Jižní Čechy léčí kvituje s povděkem i hejtmanka Ivana Stráská. „Musím dát za pravdu lékařům, kteří často skloňují dva a půl tisíce let staré moudro jejich patrona Hippokrata. Ať je tvá strava i tvým lékem. V této souvislosti je náš kraj opravdu jedinečným územím,“ sdělila hejtmanka.

Pochvalně se o projektu vyjádřila i ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. „Prožíváme zvláštní období. Na několikatýdenní chřipkovou epidemii volně navázala pandemie koronaviru, jejíž konec ještě nevidíme, ale už snad bliká světýlko na konci tunelu. Naše imunita dostává lidově řešeno zabrat každé jaro a obzvlášť letos je potřeba přísunu zdraví z těch správných potravin enormní. Potřebujeme minerály, vitamíny, bílkoviny. Naši předci dobře věděli, jak domácí suroviny a zdroje využít, aby to bylo zdravé i dobré a jsem ráda, že trend návratu k tradičním jihočeským potravinám a recepturám trvá a osobně ho v běžném životě jako spotřebitel podporuji. A ještě jeden pozitivní paradox koronavirová pandemie má. S určitým omezením zahraničního obchodu stoupá význam domácích producentů, místních farmářů a potravinářů a my teď máme jedinečnou šanci podpořit svého souseda,“ uzavřela 
 

03.04.2020 Bc. David Hocke