Kotlíková dotace - konzultace

Popis služby

Kotlíkovou dotaci lze čerpat na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním, které nesplňují 3., 4. nebo 5. emisní třídu. Nově pořizovaným zdrojem může být tepelné čerpadlo, kotel na biomasu s automatickým přikládáním, nebo kotel na biomasu s ručním přikládáním.

Pro koho je služba určena?

Vlastník nebo spoluvlastník nemovitosti (rodinného domu, bytové jednotky v bytovém domě nebo trvale obývané stavby k rekreaci) v Jihočeském kraji, vytápěné kotlem na pevná paliva s ručním přikládáním nesplňujícím 3., 4. nebo 5. emisní třídu, který v nemovitosti trvale bydlí.

O kotlíkovou dotaci pro domácnosti nižšími příjmy mohou požádat domácnosti splňující jedno z níže uvedených kritérií:

  • Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně.

Nebo

  • Žadatel nebo člen jeho domácnosti v období od 1. 1. 2022 do doby podání žádosti o dotaci pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby příspěvek pobíral po celou dobu).

Jaký je postup vyřízení?

Příjem elektronických žádostí byl zahájen 26. 6. 2023.

Příjem elektronických žádostí bude ukončen 31. 8. 2024.

Žádost o dotaci se podává výhradně elektronicky přes webovou aplikaci Portál občana Jihočeského kraje s následným doručením povinných příloh do 20 pracovních dnů.

Pro podání žádosti je zpracován návod, podrobné informace k podmínkám získání kotlíkové dotace jsou uvedeny v Pravidlech pro žadatele.

Pracovníci místních akčních skupin (MAS) Jihočeského kraje pomohou domácnostem s nižšími příjmy bezplatně s přípravou a vyřízením žádosti o kotlíkovou dotaci. viz odkaz ZDE

Co potřebuji mít?

  • Žádost podepsaná žadatelem nebo jím zplnomocněnou osobou.
  • Fotodokumentace stávajícího kotle napojeného na otopnou soustavu a komínové těleso.
  • Kopie dokladu o kontrole technického stavu a provozu stávajícího kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním o jmenovitém tepelném příkonu 10-300 kW včetně, sloužícího jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění, vystaveného oprávněnou osobou.
  • Dokumenty prokazující, že nový zdroj tepla, na který je požadována dotace, splňuje požadavky na ekodesign dle příslušných nařízení EU. Tyto dokumenty se dokládají pouze v případě, že v žádosti o poskytnutí dotace nebylo možné uvést SVT kód nového zdroje tepla dle Seznamu výrobků a technologií (viz https://svt.sfzp.cz), neboť nový zdroj tepla není v Seznamu výrobků a technologií zaregistrován.
  • Formulář Údaje o členech domácnosti. Vyplňuje se pro všechny členy domácnosti žadatele s výjimkou osoby samotného žadatele, a to pouze v případě domácnosti tvořené výhradně osobami pobírajícími starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně. Vyplnění formuláře není vyžadováno v případě pobírání příspěvku na bydlení v období od 1. 1. 2022.
  • Doklady prokazující splnění kritéria nízkopříjmovosti, které jsou pro žadatele relevantní: potvrzení o přiznání starobního/invalidního důchodu 3. stupně, potvrzení o přiznání příspěvku na bydlení v období od 1. 1. 2022.
  • Vyplněné čestné prohlášení žadatele o kotlíkovou dotaci o místě trvalého bydliště. Vyplňuje se pouze v případě, že žadatel nemá trvalý pobyt dle občanského průkazu v místě realizace výměny zdroje tepla.
  • Vyplněné čestné prohlášení osob s trvalým pobytem v místě realizace výměny zdroje tepla. Vyplňuje se pouze v případě, že osoba má v místě realizace výměny zdroje tepla trvalý pobyt dle občanského průkazu, ve skutečnosti ale trvale bydlí jinde.
  • Doklad prokazující, že žadatel nebo člen jeho domácnosti trvale bydlí ve stavbě pro rodinnou rekreaci minimálně 24 měsíců před podáním žádosti (je-li relevantní). Trvalé bydlení ve stavbě pro rodinnou rekreaci lze prokázat: zápisem trvalého pobytu na adrese místa realizace výměny zdroje tepla v občanském průkazu, nebo výpisem z Registru obyvatel.
  • Písemný souhlas spoluvlastníků většinového nebo polovičního podílu v rodinném domě k nákupu, instalaci a provozování nového zdroje tepla a k realizaci dalších souvisejících opatření v případě více spoluvlastníků rodinného domu (je-li relevantní).
  • Písemný souhlas spoluvlastníků většinového nebo polovičního podílu v bytové jednotce v bytovém domě k nákupu, instalaci a provozování nového zdroje tepla a k realizaci dalších souvisejících opatření v případě více spoluvlastníků bytové jednotky (je-li relevantní).
  • Písemný souhlas vlastníků ostatních bytových jednotek v rodinném/bytovém domě/stavbě pro rodinnou rekreaci k nákupu, instalaci a provozování nového zdroje tepla a k realizaci dalších souvisejících opatření v případě, že starý kotel vytápí více než jednu bytovou jednotku (je-li relevantní).
  • Písemný souhlas spoluvlastníků většinového nebo polovičního podílu ve stavbě pro rodinnou rekreaci k nákupu, instalaci a provozování nového zdroje tepla a k realizaci dalších souvisejících opatření v případě více spoluvlastníků stavby pro rodinnou rekreaci (je-li relevantní).
  • Písemný souhlas druhého z manželů v případě vlastnictví rodinného domu/bytové jednotky/stavby pro rodinnou rekreaci nebo podílu na nich v rámci společného jmění manželů k nákupu, instalaci a provozování nového zdroje tepla a k realizaci dalších souvisejících opatření (je-li relevantní).
  • Plná moc k podání žádosti o dotaci a k příp. dalším souvisejícím úkonům (je-li relevantní).

Jaká je lhůta pro vyřízení?

Průběžné vyřizování žádostí

Jaký je poplatek za vyřízení?

Bezplatná služba

 

kotlikovedotace.kraj-jihocesky.cz

Upozorňujeme, že veškeré informace a podmínky poskytnutí dotace jsou uvedeny v pravidlech dotačního programu a dalších dokumentech dostupných na výše uvedené adrese.

Informační linka: 386 720 323
Mail: kotliky@kraj-jihocesky.cz